Hasan Düzgün - Kişisel web sitesi

 
Anasayfa arrow Uzungöl'de Ýnanç
Uzungöl'de Ýnanç
Öyküler Yazdýr E-posta

ÖYKÜ(1): Uzungöl’de dünyanýn hiçbir yerinde rastlanmayacak bir öykü yaþanýr yaklaþýk günümüzden 60 yýl önce(1940) köyde deðirmen yok deðirmen yapmaya karar verilir.  Taþlarý Bayburt’tan sipariþ edilir ancak taþlarýn nasýl ve ne ile getirileceði düþünülmeye baþlanýr gerekçe yol olmadýðýndan ne Trabzon’a nede Bayburt’a gidecek yol yoktur.

 
Efsaneler Yazdýr E-posta

Efsaneler insanoðlu varolduðundan günümüze kadar hep vardýr.Batýl inançlarýn egemen olduðu toplumlarda, daha yaygýn hale gelirler uzun gölde ayný senaryo ya rastlarýz  

 
Ah ve beddualar Yazdýr E-posta
 RUMCA   TÜRKÇE
Odrigudalon
Omanzogobon
Nakruise Asbiza
Nadroyise oharon
Nadroyise argon
Nakruise dolisarin
Þkilogaçede
Omonhaldes
Dogorzin
Fidemenos
O gugon na lali sosbidis 
Üç parça olmak
Genç öl
Yýldýrým çarpsýn
Þeytan yesin
Ayý yesin
Taþ vursun seni
Köpek suratlý
Haltlara benzemek,haldýzenli gibi
Kuru bok
Asýk surat
Gugo evinde ötsün
 
Batýl inançlar Yazdýr E-posta

Tsýtsýla Kesme : (baðýrsak kurdu)Yörenin tek mahsulü mýsýr olduðu için çið yenmesi durumunda insanlarda kurtlanma (Tenya) olurdu. Bazen o kadar çok olurdu  ki ölüme sebep olduðu bilinir. Çaresiz insanlar kendi dertlerine çare yaratmaya çalýþýrlardý.
 Bunlardan bir tanesi bu kurtçuklarýn kafasýný tarakla kesildiðine inanýlýr ve uygulanýrdý. Hasta oturarak kafasý kucaða gelecek þekilde oturtulur. Kemikten yapýlý tarak elmacýk kemiðinin üstünü sýyýrarak dualar yapýlýr ve kurtçuklarýn kafasýnýn kesildiðine bu yolla hastanýn iyileþeceðine inanýlýrdý.

 
Din ibadet Yazdýr E-posta

Hýristiyanlýðýn sona ermesiyle Ýslam dinini öðretecek insanlarýn olmamasý yörede doðrularla yanlýþlarýn iç içe geçmesine neden olmuþtur. eskiden yapýlan ibadetlerle günümüzde yapýlan ibadetleri karþýlaþtýrdýðýmýzda büyük farklar görürüz 50 li yýllara baktýðýmýzda hemen her gün ayýn yapýlýrdý bu küçük büyük demeden yapýlýrdý  kurban kesmek zekat vermek hacca gitmek önemliydi çocuklarýn eðitimi ise köyde avara olan kiþilere emanet edilirdi sübyan okullarý vardý bu okullar son derece saðlýksýz yerlerdi hocalarý bilinçsiz hurafe eðitim aðýrlýktaydý ve her mahallede bu okullar vardý buralardan yetiþip büyük alimlerin yetiþtiðine kimse tanýk olmamýþtýr

 

Anasayfa
Hakkýmda
Uzungöl
Resimlerim
Kitaplarým
Müzik
Politika
Spor
Ekonomi
Güncel
Ýletiþim
Arama






Kayýp Parola?
Hesabýnýz yok mu? Kayýt Ol

Pontus Kültürü ve Uzungöl

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • blue color
  • green color